мар 7, 2010

Napisao u Istorija, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Verenički prsten i burma – sličnosti i razlike

Verenički prsten i burma – sličnosti i razlike

Verenički prsten i burma – sličnosti i razlike

Burma je postala nezamisliv detalj bilo čijeg venčanja, bezobzira da li se radi o nekoj bogatoj ili siromašnoj porodici. Sredinom 19. veka u Srbiji se pojavljuje karakterističan tip burme sa ispupčenim profilom, oblika koji je najverovatnije bio proizvod ne preterano veštog livenja. Ovakav venčani prsten nazvan je “srpska burma”, iako je na opšte nezadovoljstvo ovdašnjih umetnika mnogima poznatiji kao “engleska burma”.

Kada je u pitanju verenički prsten, on treba da opravda epitet raskošan, kako bi, po mnogim verovanjima, život budućih supružnika i sam bio takav. Upravo je verenički prsten taj kojim se nedvosmisleno iskazuju namere, a ne burmom.burme4

U očima mladine porodice, verenički prsten je imetak verenika. Srednja klasa mora da se zadovolji samo prstenom, dok među evropskom aristokratijom važe drugačija načela. Među nima, verenički prsten je važan deo kolekcije koju čine i  narukvica, ogrlica, minđuše i broš. Oni predstavljaju osnovu za potonji porodični nakit, onaj koji nose generacije i generacije žena. Prsten simbolizuje večnost i jedinstvo. On je i simbol povezanosti i zajedničke sudbine.

Komentari su zabranjeni.