апр 22, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Verski nakit Egipćana, Rimljana i Indijanaca

Verski nakit Egipćana, Rimljana i Indijanaca

Verski nakit Egipćana, Rimljana i Indijanaca

Tokom istorije, nakit je u mnogim kulturama korišćen u različite svrhe. Dok kod nas ima primarno estetsku ulogu, neki narodi njime označavaju plemenske afinitete, bračno stanje, status u društvu, a interesantno je da je nakit zapravo i jedan od važnih obeležja verske pripadnosti u nekim zemljama.

Egipatski verski nakit

vera4Uobičajeni simboli među egipatskim verskim nakitom su buba, lotos, zmija, soko i oko. Skarabej (buba) je simbol sreće i vaskrsenja, dok je oko Horusa simbol zdravlja. Simbol vremena koji Egipćani nazivaju “Ank” označava večni život. Egipatski verski nakit je ekstravagantan, sastoji se od zlata i poludragog kamenja, a podjednako važan i nošen i kod muškaraca i kod žena. Sa dolaskom rimskog doba, egipatski verski nakit počinje da se izrađuje od jeftinijih materijala, a koristi i mnogo hrišćanskih simbola. Kada je islam stigao u Egipat, ljudima je bilo zabranjeno da nose zlatan nakit. Kao i danas, srebro je popularnije. U Egiptu, verski nakit se još uvek nosi među stanovnicima, ali je ipak izgubio izvesnu dozu ekstravagancije.

Rimski verski nakitvera2

Popularni simboli, kao što nalaže religija Rima, jesu krst i brojanica. Krst je simbol Božje ljubavi i podsetnik na Hristovo stradanje. Brojanice i perle su, zapravo, molitvene kuglice koje su zvanično prihvaćene od strane katoličke crkve još davne 1520. godine. Osim u hrišćanstvu, brojanice su kao verski nakit aktuelne i u islamu i budizmu.  

vera3Verski nakit Indijanaca

Ovaj nakit igrao je veliku ulogu u ceremonijama, a materijali od kojih je izrađivan je uglavnom bilo perje u kombinaciji sa mineralima kao što je tirkiz i metalima kao što je srebro. Tokom žetve, rituala lečenja i mnogih drugoh obreda, ljudi bi vodili računa da nose određeni nakit prave boje, napravljen od pravog materijala i koji je u stvari simbol tog dešavanja.

Komentari su zabranjeni.