феб 24, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Zlato i srebro u staroj Grčkoj, Etruriji u Južnoj Americi

Zlato i srebro u staroj Grčkoj, Etruriji u Južnoj Americi

Zlato i srebro u staroj Grčkoj, Etruriji u Južnoj Americi

Zlato i srebro u staroj Grčkoj

Mnogobrojnim istraživačima i ekshumatorima, poznati su primerci nakita pronađeni u Troji, a koji potiču od 2500. godina pre nove ere, kao i oni u Mikeni od 1500.godina pre nove ere.

Dvestota godina pre Hrista obeležena je velikom proizvodnjom predmeta od srebra i zlata grčkih majstora za rimsko tržište. Helenski stil, docnije, u prvim godinama Rimske imperije, se stapa sa stilom koji su propagirali Rimljani.

Ipak, stapanje stilova se u većoj meri odrazilo na rad plemenitih detalja koji su krasili zlatoisrebro22namještaj, a manje na nakit.

Zlato i srebro u Etruriji

Istraživanja u Italiji (nekada područje Etrurija) otkrila su bitan broj srebrnog posuđa i nakita na grobovima Etruraca. Božanstveni primerci nakita izrađeni filigranskom tehnikom otkriveni su u grobnicama Etruraca koji potiču iz 6. veka pre Hrista. Bili su čuveni kada su u pitanju majstori koji su se bavili izradom filigrana.

Zlato i srebro u Južnoj Americi

zlatoisrebro33Najstariji zlatni predmeti na području Južne Amerike otkriveni su u Peruu, a u pitanju je 2000. godina pre nove ere. Brojne kolekcije zlatnog nakita privlače pažnju svakog ko bi na ovom mestu posetio muzej „Oro del Peru“ (“Zlato Perua”, ali ga nazivaju i “Zlatni muzej”). Ispunjen je riznicama i blagom Inka i njihovih dalekih predaka. Sačuvani zlatni predmeti stari su i do čak 4000 godina. Zgrada muzeja je u obliku tvrđave. Posebno se, od svih eksponata, izdvajaju se čuveni Tumi, što je simbol Perua, a koji je izlagan širom sveta. U doba Inka, zlato se nazivalo „kapima sunčevog znoja„.

Komentari su zabranjeni.