апр 21, 2010

Napisao u Izdvajamo, Prstenje, Prstenje, Za muškarce, Za žene | Коментари су искључени на Prsten ukrašen garnetom – vrhunac poverenja i posvećenosti

Prsten ukrašen garnetom – vrhunac poverenja i posvećenosti

Prsten ukrašen garnetom – vrhunac poverenja i posvećenosti

Postoji mnogo slučajeva gde rang i položaj u društvenoj hijerarhiji regulišu posedovanje blistavih komada metala i kristala. Ljudska istorija prepuna je primera u kojima je želja za draguljima i nakitom izazvala ratove, promenila sudbinu naroda. Nakit, kao odlučujući akter na pozornici svetske politike, bio je u formi malog prstena. Tokom vekova, ovaj maleni ukras se postepeno transformiše i stiče ogromnu simboličku vrednost.garnet4

Prsten koji je u osnovi metalni krug ponekad ukrašen svetlucavim kamenjem možda je najizrazitija forma ornamenta, jer okrugao oblik prstena označava prsten ropstva. U zavisnosti od namene koju je imalo, prstenje je dobijalao mnogo različitih imena: vereničko, prijateljsko i sl. Kakva god prilika bila, prstenje za zadatak ima da upotpuni oblik i lepotu vaše ruke i ono simbolizuje vrhunac poverenja i posvećenosti. Prsten ukrašen garnetom je nešto što će uspeti da upotpuni sva ova dešavanja, da ispuni sve od navedenih zadataka, a da nećete morati da potrošite basnoslovne sume novca.

Garnet, izuzetno svetao kamen, bio je cenjen i od evropske aristokratije još u 19. veku. garnet3Kraljevski juveliri su ukrašavali njime svaki komad nakita, bilo da je tradicionalan ili savremen, kako bi ponosni vlasnici izgledali još otmenije.

Njegov naziv potiče od latinske reči “granum”, što znači zrno, a ovo ime odnosi se i na okrugli oblik oštrice garneta koja izgleda kao seme nara. Zbog svoje čvrstine ostaje omiljeni izbor među dizajnerima u svakoj starosnoj dobi.

Kada mislimo na garnet, slika crvenog plamena automatski garnet2prolazi kroz naš um. Ali, temeljna istraga o ovom kamenu nas dovodi do znanja o mnogim sortama garneta koje su podjednako genijalne u svom sjaju iako ih krase druge boje. Pored duboke crvene boje, garnet se javlja i u roze, narandžastoj, svetlo braon, svetlo žutoj i zelenoj boji.

Među zelenim garnetima, tsavorit je stekao veliki ugled i slavu. Ali, demantoid je vrsta za sebe zbog svog visokog sjaja i ekstremne retkosti. Njegova zelena lepota dobila je pohvale i od moćnih careva Rusije, čiji je nakit permanentno ukrašavao.

Komentari su zabranjeni.