апр 25, 2010

Napisao u Zabava, Zanimljivosti | Коментари су искључени на Talismani i amuleti – za svakog po nešto

Talismani i amuleti – za svakog po nešto

Talismani i amuleti – za svakog po nešto

Čovečanstvo je oduvek imalo tendenciju da prikuplja predmete koji im se čine jedinstvenim i neobičnim. Talismani i amuleti mogu biti raznih oblika, ali su najčešće u formi privezaka. Oni takođe mogu biti i od različitih materijala, u zavisnosti od toga kakvoj moći koji materijal doprinosi, a i boja igra jako važnu ulogu. Ali, talismani i amuleti mogu biti i detelina sa četiri lista, deo neke životinje, verske ikone nekada u vlasništvu predaka i mnogo štošta drugog. Tačnije, talismani i amuleti mogu biti bilo koji predmeti za koje smatrate da vas čuvaju i donose vam sreću u svakom smislu pri njihovom nošenju. Predmet koji vas štiti ne mora da znači da će štititi i neku drugu osobu.amuleti2

Sve je počelo kad i ratovanje, jer ratnici su ti koji su u borbu počeli nositi sebi drage predmete. Kada mu preti smrt, svakom pojedincu je u prirodi da traži sredstvo za jačanje unutrašnje energije kako bi se borio protiv straha. U Vašingtonu, 2003. godine, jedan novinski članak je predvideo da će pedeset procenata vojnika poneti sa sobom neki premet od značaja. Bilo je raznih objekata poput maramice natopljene suzama voljene, privezaka, ali i knjiga, pisama i fotografija. Kod nekih je ključ bilo versko pripadništvo, pa su na amuletima bili Buda, Alah ili medaljoni sa katoličkim svecima.

amuleti3Indijanski talismani i amuleti uglavnom sadrže motive orla, konja i bizona. Orao se smatra kraljem ptica, simbolom moći i pobede. Pastuv i bizon simbolizuju snagu, a medved vođstvo.

Talismani se izrađuju i ritualnim putem, urezuju se metalne pločice, to može biti neki dragi ili poludragi kamen, a u nekim tradicijama to čak ne mora biti predmet, već se talisman ucrtava u kožu. Ako biste, na primer, želeli da “isprogramirate” predmet koji ćete nositi uvek i svuda, evo još nekoliko primera šta koji motiv simbolizuje:

• Roda – učiniće pripadnice lepšeg pola seksipilnijim i seduktivnijim amuleti4
• Mač – pomaže u istrajnosti, vaš „vetar u leđa“ da nikad ne posustanete i da ne ustuknete ni pred najvećem preprekom
• Leptir – pomaže duhovnom razvoju
• Zvonce – čini vaš pogled na svet optimističnim
• Slon – doprinusi poboljšanju finansijske situacije
• Jednorog – simbol koncentracije i izdržljivosti
• Kornjača – otvara „treće oko“
• Žaba – uz nju lakše pravite razliku između istina i laži
• Labud – uspostavlja harmoniju duha, ali i vašeg odnosa sa okolinom

Komentari su zabranjeni.