мар 19, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | 2 komentara

Akvamarin – kako ga očistiti

Akvamarin – kako ga očistiti

Kao i večina drugog dragog i poludragog kamenja, i akvamarin zahteva redovnu nego kako bi se njegova spoljašnost održala blistavom. Preporučujemo vam da jednom godišnje posetite svoj juvelira kako bi vaš akvamarin bio akvamarin2profesionalno očišćen. Juvelir je osoba koja će najbolje detektovati čak i najsitnije mrlje i oštećenja u ranoj fazi čiji se dalji tok može, ako ne sprečiti, a onda bar usporiti.

Međutim, postoje i neke stvari koje možete uraditi i u svom domu. Nakon svake upotrebe, prebrišite akvamarin mekom krpom kako biste uklonili tragove šminke, znoja i prirodne masti kože. Pazite da tkanina kojom ga brišete bude od člistog pamuka, jer bi grublji materijali mogli da izgrebu akvamarin, pa onda veća šteta nego korist. Isto tako vodite računa da akvamarin pri brisanju ne igrebete svojim noktima.

Posle više puta nošenja, potopite akvamarin u mlaku vodu, a potom dodajte malo blagog akvamarin3tečnog sapuna. Neka tako odstoji neko vreme. Zatim, uzmite čistu i vrlo meku četku i očistite ga sa svih strana, a kada to obavite, jednostavno ga samo isperite običnom mlakom vodom.

Amonijak, aceton, pasta za zube i alkohol se obično preporučuju za čišćenje dragog akvamarin4kamenja. Međutim, kada je akvamarin u pitanju, najbolje je da ove preparate ignorišete, jer biste time oštetili njegovu površinu u velikoj meri, pri čemu bi imao totalno drugačiju boju od prirodne.

I još jedna stvar : izbegavajte ultrasonično čišćenje akvamarina. Ove mašina čiste nakit ultrazvučnim talasima koji mogu izazvati pucanje akvamarina nepovratno.

  1. Dobila sam prsten sa vecim kamenom akvamarina? Da li se preporucuje svakodnevno nosenje? Mnogo mi se dopada prsten, ali se bojim da ga ne ostetim…

  2. Ema, pa ti si prava srećnica, akvamarin je predivan, a još ako je od voljene osobe… 🙂 Naravno da mu neće škoditi da se stalno susreće sa svetlošću dana i krasi ti ruku, ali ipak treba pripaziti da se ne izgrebe. Zato bar izbegavaj da ga nosiš dok pereš sudove, usisavaš i radiš slične stvari.