мај 27, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | 1 komentar

Aventurin kamen – indijski žad

Aventurin kamen – indijski žad

Aventurin kamen često porede i mešaju sa žadom, zbog zelene boje, ali ipak, između ta dva kristala postoji znatna razlika. Aventurin kamen ili indijski žad ne upotrebljava se samo za izradu nakita i u kristaloterapiji, već se aventurin kamen koristi i u kozmetici za negu kože i kose.

Aventurin kamen pokazao se kao jako uspešan kod  lečenja raznih alergijskih reakcija, kod bolova kostiju, a pospešuje zarastanje rana i oporavak ožiljaka posle raznih povreda, pa čak i hirurških zahvata.avanturin2

Delovanje indijskog žada kao zaštitnika grla i glasnih žica je od davnina poznato. S toga, nije čudo što “ljudi od priče i pesme” često nose aventurin u formi priveska, ogrlica i narukvica.

Na planu psihe i duha, aventurin kamen je iskren i nezamenjiv prijatelj  u otklanjanju raznih strahova, nemira i stida. Podstiče optimizam, ali i pridonosi emotivnoj stabilnosti.

  1. hošovski evgenije says:

    Sve je to lepo, ali molim vas da objasnite kako razlikovati zad od aventurina (na najprostiji nacin)da bismo mogli u prodavnicama nakita razlikovali ova dva kamena. Postoji znacajna razlika u ceni izmedju ova dva kamena, a trgovci oba nazivaju zad.