мар 30, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | 2 komentara

Biseri – kako razlikovati prave od lažnih

Biseri – kako razlikovati prave od lažnih

Ako biser prepolovite, moći ćete da zapazite od čega se on sastoji. Prirodni biseri se sastoje od mnoštva biseri2slojeva, dok veštački biseri imaju jezgro sa jednim ili više premaza koji se ljušte. Naravno, morate znati da razlikujete obojeno stakolo i sedef  kako biste mogli da shvatite da li je reč o pravom biseru ili ne.

Test zubima pokazao se kao jedan od prilično uspešnih. Stavite biser u usta i stružite ga vrhom sekutića . Prirodni biseri će škripati i imaćete utisak da vam je među zubima pesak, dok su lažni glatki.

Iznesite bisere na sunce ili ih stavite pod jako veštačko svetlo. Prirodni biseri neće biti totalno jednaki pod sunčevom svetlošću, već biseri3ćete moći da vidite varijacije u njihovom sjaju i boji. Ako se savršeno slažu u boji i tonu, biseri4vrlo je verovatno da nisu pravi.

Pravi biseri su teži od plastičnih. No ipak, dobri stakleni biseri imaju skoro pa jednaku težinu kao i pravi. Lagani biseri su sigurno lažni, dok za one teške ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su pravi.

Pravi biseri se buše kroz sredinu. Rupe kod prirodnih bisera su jako uske. Ivica oko rupe se kod lažnih bisera ljušti i može se videti trag bušilice, dok je kod pravih ivica savršeno glatka.

  1. nemam to….ne znamo kako da napravimo lance i narukvicu za nasu sestru……videcemo drugde…..nema veze…..

  2. ejjjjjjjj mi smo normalni…za koliko se minuta odgovara?………