феб 25, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | 2 komentara

Kupovina kultivisanih bisera

Kupovina kultivisanih bisera

Pametna kupovina? Dajemo vam savete kako da vaša kupovina kultivisanih bisera bude pametna. Onda kada treba odabrati niz kultivisanih bisera, najbolje bi bilo da se obratite draguljaru. On vam može objasniti kako da procenite vrednost i kako ćete se osigurati da za traženu cenu dobijete bisere vrhunskog kvaliteta. Jer, što je bolji kvalitet odabranih bisera, to će i njihova lepota i vrednost biti dugotrajniji. Neki od kultivisanih bisera se mogu oceniti na osnovu sledećih elemenata:

Uzgoj

Uzgoj je vidljiv po debljini bisernog sloja oko jezgra. Što je stupanj kultivacije veći, to je biser ređi i vredniji. Debljina bisernog sloja je najvažniji pokazatelj kvaliteta jednog bisera.

Oblik kupovina2

Kultivisani biseri se stvaraju u školjkama u prirodnim uslovima, pa mogu biti različitih oblika. Iako okrugli, biseri na tržištu imaju vrednost veću u odnosu na bisere nejednakih oblika. Često biseri nesavršenog okruglog oblika su potvrda dobrog uzgoja.

Boja

Kultivirani biseri imaju različite boje i njihov izbor je stvar različitog ukusa, pa je takođe vezan za vrstu nakita za koji se želi iskoristiti.

Veličina

Kultivisani biseri se meri u milimetrima. Mogu biti i manji od milimetra, u slučaju najmanjih bisera ili u izuzetnim slučajevima dosegnuti veličinu od 20 milimetara. Što je biser veći, veća je i njegova vrednost. Srednja veličina bisera koji se danas prodaju je između 7 i 7,5 milimetara.

Površina

kupovina3Blistavost podrazumeva nepostojanje mrlja, nepravilnosti ili nekih drugih vidljivih nedostataka na površini bisera. Što je, naravno, blistavost veća, to je i veća vrednost bisera.

Sjaj

Kultivisan biser treba da budeblještav, a ne nekog prigušenog sjaja. Kvalitetno kultisiran biser reflektuje sliku i boje. Biser koji je previše beo, prigušen i kao kreda, nije kvalitetan, iako može zadovoljiti jedan kriterijum, na primer dobar oblik.

  1. dobila sam na poklon ogrlicu,od bisera,stariji je rad.mislim da su vrijedni ali neznam gdje da provjerim. dali neko otkupljuje bisere?

  2. Pokušjte u prodavnicama koje se bave njihovom prodajom, neke od njih se bave i otkupom, ali to su uglavnom radnje nešto starijeg datuma. A ako se time i ne bave, onda će sigurno znati da vas upute na pravo mesto.