дец 3, 2009

Napisao u Istorija, O materijalima | 1 komentar

Najskuplji dijamanti na svetu

Najskuplji dijamanti na svetu

Na tržištu dijamanata postoji neverovatno veliki raspon cena, pa tako možemo pronaći kako jeftinije dijamante, tako i one dijamante sa vrtoglavo visokim cenama, a cena pojedinog primerka najviše zavisi od 4C faktora.

Do 2007. godine najskuplji dijamant bio je „Hancock Red“ koji je bio prodan za neverovatnih 926.000 dolara po karatu. Taj dijamant potiče iz Brazila, a kupio ga je jedan bogati vlasnik naftne kompanije. Ukupno je za taj ljubičasto-crvenkasti dijamant vlasnik izdvojio 880.000 dolara za 0,95 karata.

Međutim, iste te godine je oboren rekord. Naime, na aukciji poznate kuće prodan je jedan plavi dijamant za 7,98 miliona dolara. Aukcija se završila za samo 8 minuta.

Ružičasti kristali

Ružičasti dijamanti predstavljaju verovatno najtraženiju boju, ali zbog izuzetnog rariteta su izuzetno skupi i dostupni samo vrlo uskom krugu bogatih ljudi. Ružičaste dijamante ne možete videti kod svakog draguljara, a kad ih jednom i ugledate tamo, ne čudite se ako najskupljidijamanti1vas njihova cena natera na neke ipak povoljnije alternative.

Broj ružičastih dijamanata u prirodi svakodnevno se smanjuje, što naravno rapidno podiže njihovu cenu. To je i glavni razlog zašto se ljubitelji ružičaste boje češće odlučuju za varijantu ružičastog safira.

Ali, ukoliko vam novac ne predstavlja problem, onda su vam dostupne različite veličine i oblici ružičastih dijamanata. Naročito dobra, a jako tražena je kombinacija sa belim dijamantima, kada njihova ružičasta boja u potpunosti dolazi do izražaja. Ta kombinacija je znatno povoljnija  od kombinacije isključivo ružičastih dijamanata.

Usprkos njihovim visokim cenama, dijamanti retkih boja se izuzetno dobro prodaju. Ali, kada ih jednom kupite, verujte da ćete biti  jedan od malog broja ponosnih vlasnika.

Zeleni kamenčići

Prirodni zeleni dijamanti su drugi najređi dijamanti, a njihova zelena boja rezultat je radijacije atoma, s obzirom da radijacija narušava strukturu kristala. Ali, ta radijacija vrlo retko zahvata čitav dijamant, pa su zbog toga čisto zeleni najskupljidijamanti2prirodni dijamanti izuzetno retki i izuzetno skupi, jer je zelenilo obično prisutno samo na pojedinim delovima dijamanata.

“Dresden Green”, savršen primer zelenog dijamanta, sa svojom relativno malom težinom od 41 karata vredi puno zahvaljujući retko savršenoj zelenoj boji. “Dresden Green” dijamant služi i za upoređivanje prirodno zelenih dijamanata od onih proizvedenih u laboratoriji, a postoji i nada da će s vremenom “Dresden Green” poslužiti i za razlikovanje prirodnih od laboratorijskih dijamanata.

  1. boze boze kako skupa al ona narukvica je prelepa znaci prelepaaaaaaaaaaa