мар 23, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | 1 komentar

Rimski nakit – talisman hrabrim gladijatorima

Rimski nakit – talisman hrabrim gladijatorima

Sve je počelo sa pirsingom, ali pirsingom sa razlogom. Muškarci su bušili svoje delove tela kako bi na taj način istakli svoju fizičku snagu. Ako su bušili bradavice na grudima, time su želeli na simboličan način da prikažu vernost svom carstvu, ali pirsing na pomenutom delu tela bio je i simbol moći. Gladijatori, oni su bušili svoje telo na raznoraznim mestima verujući da će ih to zaštiti od povreda.  rim2

Kako je zainteresovanost za nakit rasla, dizajn rimskog nakita je u ranoj fazi njegovog razvoja naginjao je ka grčkom stilu. Ipak, s vremenom, rimski stil postaje sve prepoznatljiviji. Rimljani su bili naklonjeni dragom i poludragom kamenju kao što su safir, rubin, smaragd i topaz. Vrlo često, izrađivali su komad nakita tako da u njega može da stane malo parfema. Bio je tu i veliki izbor privezaka optočenih zlatom.

Kada su dame počele da posećuju trke dvokolica, nakit je dostigao veliku popularnost. Na tim trkama, čak su i sami repovi konja onih koji učestvuju bili ukrašenim dijamantima ili biserima. Učesnik, najčešće mlad momak, nosio je oko vrata lanac za koji je bila rim3prikačena omanja torbica čija je sadržina bio amulet koji će ga štititi tokom trke.

Rimljani su bili vrlo svesni svog statusa u duštvu. Odeća je bila vrlo važna, njom su se između ostalog razlikovali robovi i slobodni ljudi. Nakit, s toga, postaje veoma važan statusni simbol zajedno sa odećom kako bi podebljao crtu među klasama.

Ipak, najpopularniji komad rimskog nakita bio je broš. Od najobičnije zihenadle, Rimljani su napravili umetničko delo. rim4Bilo je među njima onih oblika lovora, palme, cveta, krilatih orlova i boginja.

Uši, prsti, vrat, ruke, noge, odeća, pa i kosa žena bili su ukrašeni prelepim raskošnim komadima. Isto kao što su broševi upotpunjavali izgled njihove odeće, tako i je nakit za kosu krasio punđe i pletenice.

Mnoge ideje rimskog dizajna nakita širile su se na mesta koja su Rimljani osvajali, bliže njima i dalje od njih, a nakon pada mešali se sa stilom susednih kultura. Rimski nakit je, bezobzira, ipak ostao svedok načina življenja jednog naroda.

  1. I sto bi ja voleo da imam ovaj prsten