апр 19, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | 2 komentara

Žad za život posle smrti

Žad za život posle smrti

Zelena boja žada uvek sa sobom nosi osvežavajući vazduh koji vas pozdravlja svaki puta kada vam dodirne telo. Ništa se ne može takmičiti sa lepotom njegove boje, osim svetao komad smaragda. Veruje se da ova boja podmlađuje ljudsku dušu, zbog čega je žad veoma cenjen još od pradavnih vremena. Sastavni deo naročito istorije i kulture Kine, žad je bitan detalj svake moderne žene širom sveta.zad2

Legende i mitovi o žadu stari hiljadama godina probudili su u ljudima strast i radoznalost. Istorijsko postojanje ovog egzotičnog kamena opisano je u legendama Maja i Asteka. U orijentalnim zemljama, žad se koristio za spasavanje mrtvih tela. U težnji da dostignu besmrtnost posle smrti, bogati i moćni carevi Kine koristili su žad za izgradnju svojih grobnica. U drevnoj Indiji, žad nazivaju “Božanskim kamenom” i koriste ga za lečenje astme, epilepsije i gorušice.

Širom Azije, a naročito u Kini, žad se cenio kamen nastavka prekinutigh ljubavi u životima bračnih parova, ali i kao kamen koji doprinosi harmoniji i smirenosti ljudskog uma.

zad3Kada se sve sabere i oduzme, on je zapravo energetski stabilizator koji poziva na mudrost i duhovni kvalitet.

Žad je dostupan u dve varijante, a to su nefrit i žadeit. Iako se dosta razlikuju u svojim fizičkim karakteristikama, više aspekata potvrđuje njihovu sličnost. Obe vrste su čvrste, izdržljive, javljaju se u velikim stenama i malim oblucima u prirodi.

Nefrit je najčešći oblik žada i njegova nešto mekša varijanta. To je komplikovana hemijska struktura koju čini magnezijum silikat gvožđe, a poznat je kao “bubreg kamen”, jer se smatra isceliteljem bolesti bubrega. Javlja se u bojama kao što su bela, svetlo braon i žuta, ali najčešći je tamno zeleni nefrit. Intenzitet boje nije visok, a najveća nalazišta nefrita su u Kanadi, Australiji, SAD i na Tajvanu.zad4

Žadeit ima znatno višu cenu od nefrita. To je zapravo natrijum aluminijum silikat i boja mu je dosta življa od nefrita. On je lakši od njega, a osim u intenzivno zelenoj boji u prirodi se pronalazi i u drugim bojama kao što su crna, plava, lila, roze, ljubičasta i bela. Iako se na Burmi i Mijanmaru žadeit najčešće pronalazi, Gvatemala takođe poseduje izvesne količine.

Poznati “carski žad” je najskupji i najređi oblik žada zbog neverovatne transparentnosti. On je toliko jasan da je kroz njega moguće čitati bez ikakvih teškoća.

  1. Sve o žadu je vrlo interesantnno.No ja imam jedan privezak koji posedujem oko 30 god no nisam ga nosila jer je alkica bila pokidana.Sad sam ga dala na popravku a po onome što sam do sada čitala,potrebno je da ga ja lično očistim.
    Kako se to radi a da ne pogrešim?
    Po onome što sad saznajem nisam sigurna da li je ŽAD ili NEGRIT.
    Naravno i koja su svojstva ovih kristala u dejstvu na telo?
    Hvala

  2. Žad je takav kamen da se on čak ni nemora čistiti. Koliko god da je star, konstantno odiše svežinom i nosioca ispunjava pozitivnom energijom. On je kamen mudrosti, ljubavi, ali i psiho-fizičkog balansa. Onome ko ga nosi pomaže da ostane priseban u stresnim situacijama, lišava ga ružnih misli preuzimajući na sebe sve negativne vibracije okoline. Uživajte noseći ga!