апр 22, 2010

Napisao u Prstenje, Prstenje, Za muškarce, Za žene | 1 komentar

Prsten na palcu – individualnost misli, osećanja i stava

Prsten na palcu – individualnost misli, osećanja i stava

Postoje razne vrste prstenja za muškarce i žene i u svakoj kulturi imaju poseban značaj. Značenja svakako menjaju i prst na kome se ono nosi, a zajedno sa tradicionalnim klasičnim prstenjem javlja se i prstenje za palac koje je vrlo popularno među oba pola.thumb2

Prsten za palac su prvobitno nosili strelci, kako bi zaštitili taj prst od žice luka. Tokom tog peroda pravljen je od kože, ali je postepeno bio zamenjivan različitim metalima. U 15. veku, prsten za palac bio je rezervisan za doktore, a oko 1960. godine postao je simbol ekstremnog liberalizma u ljubavi, seksu i načinu života uopšte. Ovaj prsten predstavlja sreću i slobodu pripadnika hipi kulture koji su ga s ponosom nosili.

thumb3U prošlosti su prsten na palcu nosili isključivo muškarci i njime je na neki način bio određen njihov status u društvu, ali i u sopstvenoj kući. Kasnije, kada su počele da ga nose i pripadnice nežnijeg pola, bile su to žene vojnika koje su nosile prsten kao uspomenu na svoje muževe, a razlog zašto su ga baš nosile na palcu je taj što je palac najveći od svih prstiju. Time su izražavale još veće poštovanje prema svom muškarcu.

Nošenje prstena na palcu je povezano sa slobodom, nezavisnošću, individualnošću misli, thumb4osećanja i stava. Oni su i simbol seksualne orjentacije. U nekim delovima sveta ga nose samo ljudi koji imaju homoseksualne odnose, dok u drugim delovima označava da je njegov nosilac slobodan za vezu.

Kao što možete videti, značanje varira od jednog mesta do drugog, od jedne do druge kulture, od osobe do osobe. Kod nas malo ko razmišlja o dubljem značenju, već jednostavno nosi prsten na palcu zbog lepote kojom zrači. A što da ne? Zaista odiše posebnošću.

  1. Joj bas ste zlatni, imam druga koji nosi prsten na palcu i bas mi je simpa 😀