мај 21, 2010

Napisao u Izdvajamo, Zabava, Zanimljivosti | 1 komentar

Najlonke – najsenzualniji modni aksesoar

Najlonke – najsenzualniji modni aksesoar

Najlonke su se pojavile 50-ih godina, kada su uživale status najsenzualnijeg aksesoara. Desetinama godina nakon njihove pojave, bilo je nezamislivo da žena koja drži do sebe izađe iz kuće, a da na sebi nema najlonke. One koje bi se drznule da ne obuku najlonke smatrane su bestidnicama. Najlonke su bile predmet žudnje mnogih žena, ali i muškaraca koji su voleli da vide najlonke na svojim lepoticama.najlonke2

Najlon kao materijal se pojavio 30-ih godina, a do kraja Drugog svetskog rata je evoluirao toliko da se 1945. godine u jednoj njujorškoj modnoj kući za samo šest sadi prodalo pola miliona pari najlonki. Najlonke su su u početku bile takvog kvaliteta da su čak i sami proizvođači priznavali da su nezadovoljni, ali su se trudili da ih usavrše. Najlonke su se gužvale, brzo cepale, a žene su jedva pronalazile svoj broj. A onda, 1959. godine, izmišljena je likra, koja je u mnogome doprinela najlonskoj evoluciji.

Najlonke su potom počele još bolje da se prodaju, a žene su najlonke3bile sve zadovoljnije. Mnoge velike modne kuće su ih počele dizajnirati u raznim bojama i sa šarama, a zvezde tog vremena rado su ih nosile.

Gospodin Vilijam Li, kojem smo danas vrlo zahvalni na svom izumu, patentirao je mašinu za tkanje čarapa još 1589., ali je njen razvoj usledio tek u 18. veku. Interesantna je priča šta ga je inspirisalo za takav poduhvat. Naime, bio je ludo zaljubljen u devojku koja nikako nije prisatajala da se vidi sa njim, a sve pod izgovorom da nema vremena, jer mora da plete čarape. Hvala im oboma!

  1. ovo je milina nositi gde ih mogu nabaviti