мар 23, 2010

Napisao u Zabava, Zanimljivosti | 1 komentar

Pirsing na nosu – istorija duga 4000 godina

Pirsing na nosu – istorija duga 4000 godina

Utvrđeno je da su pirsing na nosu ljudi nosil 4000 godina iza as na Bliskom Istoku, a sve je počelo kada je kralj Abraham svojoj drugoj supruzi na venčanju poklonio minđušu za pirsing na nosu. Ona je postala njen zaštitnik do kraja života. Afrička i plemena sa Bliskog Istoka ostali su dosledni ovom običaju, pa nos22mladoženja mladi dariva minđušu za nos na dan venčanja.

Mongolski carevi preuzeli su tradiciju bušenja pirsinga na nosu još u 16. veku u Indiji. Od tada, mnoge žene iz Indije probušile su pirsing na nosu i vole raznobojne modele minđuša. U nekim zemljama, tradicionalno, veličina minđuše na nosu domaćice kuće odražava finansijsku moć i status porodice u društvu. Kako raste budžet, tako i minđuša.

nos33U Indiji, minđuše za nos zovu se “nath” i imaju relgijski značaj, pa je bitno da ih žene nose tokom obreda nazvanog “puja”. “Nath” je spojen sa dugačkim lancem koji se završava u kosi i u tradicionalnom ruhu izgleda božanstveno.

Kako u Indiji veruju, žena koja probode svoj nos oslobođena je mnogih teških i jakih bolova druge vrste, što se prenosi i na dete te žene. Razlog za ovo verovnje je taj što se bušenjem pirsinga na nosu vrši presija na vene, što porođaj kasnije čini lakšim, kako smatra tamošnji narod.