нов 10, 2009

Napisao u Zabava, Zanimljivosti | 1 komentar

Ukrašeni zubi

Ukrašeni zubi

Otkad je sveta, postoji i ljudska potreba za ulepšavanjem i ukrašavanjem. Još su stari Egipćani u svoje zubne umetke inkorporirali detalje od žada. Ovaj poludragi kamen je, osim dobrih vibracija za koje se vjeruje da ih širi, imao više estetsku, nego bilo koju drugu ulogu u tim prvim zubnim umetcima. Tako i danas, ljudi stavljaju drago kamenje, cirkone i slične ukrase na zube. Taj nakit, naravno, nema funkcijsku, već isključivo, poput piercinga ili tetovaže, kozmetičku ulogu i izraz je ličog ukusa.
Pionir u ukrašavanja zuba bio je Mik Džeger. On je u svoj zub ugradio smaragd, a kasnije, kada se predomislio, njegovo mesto zamenio je dijamant. Melani Kisholm je kao modni detalj optočila svoj zub zlatom, dok je Mik Haknal jedan od svojih prednjih zuba ukrasio rubinom. Tako ni pevačica Pink nije mogla da odoli trendu, pa na svoja zuba stavila je sitne dijamante.
Da bi se ovaj modni detalj približio široj populaciji, napravljene su imitacije dragog kamenja. Tako je danzazube2as sjajni detalj na zubu dostupan velikom broju ljudi. Osim dijamanata i njihovih imitacija, na tržištu postoje i zubne tetovaže. To su minijaturne sličice koje se pričvršćuju na zub i ukrašavaju ga.
Zubni nakit izrađen je od istih legura kao što su one koje se upotrebljavaju za izradu zubnih umetaka (krunice, mostovi). One su stoga bezopasne i ne izazivaju alergijske rakcije u ustima pacijenta.
A kada pacijent izrazi želju za uklanjanjem nameštenog nakita sa zuba, ne treba da se pribojava oštećenja zuba ili bilo kakvih neželjenih reakcija. Kada se nakit ukloni, zub se lagano ispolira nakon čega izgleda isto kao i pre samog ukrašavanja.

  1. Perfektan detalj! Već duže vreme razmišljam da ugradim neki diskretan cirkončić, ali sam mislila da bi tako zub mogao da se ošteti. Kol’ko sutra posećujem stomatologa!:-)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beli zubi bez izbeljivanja - [...] ako na spavanje odlazite neopranih zuba, jer vas je i suviše mrzelo da ih perete, onda su beli zubi…